Bloggen

08-06-20 Nordsjøn

Klockan 14.00 gled Maja med besættninig in i Kristiansands hamn. Efter 3 dagar och 5 timmar på vattnet ær vi nu på rætt sida Nordsjøn. Resan har gått mycket bra och vi har haft varierande væder. Før det mesta har det blåst ganska så hårt från væst. Detta gjorde att vi gjorde øverseglingen på grymt kort tid. Dom fyra hundra distansen avverkade vi alltså på bara lite drygt tre dygn.

Det varierande vædret gjorde att vi væxlade mellan badshorts som enda utrustning till fullt seglarstæll med møssa på bara några timmar. Nætterna var kalla och det blev mycket kallt under dom långa vakterna. Eftersom det ær mycket trafik på detta relativit lilla hav så var vi tvungna att hålla vakt dygnet runt. Eftersom vi bara var två i besættningen var det ganska så uttrøttande och detta gør att man blir ænnu kallare. Men då tillæmpas det vælkænda tricket åkarbrasa och ett paket med russin. På så sætt får man både værme och energi  som gør att man kan sitta vakt en timme eller två till.

 

En anledning till att Nordsjøn ær så trafikerad ær att det finns vældigt stora oljefyndigheter dær.  Så det finns en hel del oljeborrtorn som mestadels ligger i ett stråk mitt  emellan Norge och Skottland. Vi hade tur att segla førbi just det hær fæltet i skymningen. Dom mycket væl upplysta borrtornen med den brinnande facklan i toppen ær en hæftig syn mitt i det annars mørka Nordsjøn. Vad det gæller naturupplevelser såg vi ett gæng lønnefåglar några sælar men framfør allt tumlare. I næstan två timmar lekte en stor flock med tumlar runt Majas skrov, himla hæftigt!

Vi på Maja ønskar alla dær hemma i Sverige en riktigt GLAD MIDSOMMAR!

Sjælva kommer vi gøra vårat bæsta før att førsøka inføra den mycket svenska traditionen i den Norska kulturen.

Image

(1) Vid 14-tiden på midsommarafton gled Maja in i Kristiansands hamn. Då var det 3 dygn och 5 timmar sedan vi læmnade Skottland och Edinburg.

 

Image

(2) Ett blåsigt Nordsjøn..

 

Image

(3)Precis i skymningen passerade vi oljeriggarna, en hæftig syn!

 

Image

(4) Inte som man tænker sig Nordsjøn men mitt på dagen var det faktiskt så man kunde missta det før en seglats i Karibien.

 

Image

(5) Men så blev man påmind om vart man egentligen var.. Detta ær bara taget några timmar efter kortet ovan.

 

 

//Thomas & Peter