Bloggen

09-05-23 Rapport från Atlanten

Thomas rapporterar att överfarten har varit helt otrolig, med endast några få problem.


Det störst problemet de stötte på var att oturligt samtliga tre fall fastnade i toppen och inte gick att rubba. Att friklättra utan säkerhetslina mitt på Atlanten är ingen höjdare. Det löste de genom att använda ett fall som går till första spridaren som säkerhetslina, varefter Thomas klättrade upp, slängde en lina upp över nästa spridarpar som säkerhetslina, fortsatte klättra och lyckades stående på översta spridarna peta loss de fastlåsta fallen. En annan sak som han var lite besviken över var att de har haft kontakt med fem, sex fartyg som lovat att vidarebefordra meddelanden men endast ett fartyg har faktisk gjort det.

 

Han beräknade överfarten till 3 veckor och det tog 23 dagar innan de nådde staden Horta på ön Fial som är den västligaste ön i Azoriska arkipelagen. Då hade de seglat ca 2400nm. Efter ett snabbt stopp på ön Fial för att laga motorn, fylla på vatten och mat sattes kursen mot ön San Miguel och huvudstaden Ponta Delgada,  där vi väntade på dem. Capella med besättning anlände till Ponta Delgada efter 130nm:s segling på måndagskvällen den 18/5.

 

Det var helskönt att träffa ”ungarna” efter att inte sett dem på många månader. Ellen och Mattias träffade vi för första gången. Ellen är en van seglare och visste vad hon gav sig in på men för Mattias var det första långseglingen. Mattias kämpade första veckan med sjösjuka med efter att ha övervunnit den kunde han börja njuta av seglingen.

 

Efter några dagar fyllda med samvaro och båtreparationer,( byte av utslitna fall, laga läckande vattentank och täta läckande gasol mm) for vi hem till Sverige och Capella fortsatte sin resa mot Kiel ca 1800nm. De kommer att göra ett snabbt stopp i södra England för att mönstra av Ellen och ev. Mattias som skall flyga hem till Sverige


Image


Capellas besättning och besökare.
Thomas, Brechju, Mary-Ann, Patrik, Roy, Ellen och Mattias.
Brechju (vars namn garanterat är felstavat) liftade med från Fial för att hinna med sitt flyg hem till Holland.

 

Skrivet av Roy o Mary-Ann Grahn på uppdrag av Thomas då hans tid inte riktigt räckte till